Салвис Фарма покори Монблан – най-високия връх в Алпите и в цяла Западна Европа

На 3 септември 2016 г. се сбъдна една мечта.

Преди повече от две години няколко момчета от нашия екип спонтанно споделиха идеята си за изкачването на най-високия връх в Западна Европа. Ръководството на Салвис Фарма не само подкрепи тази идея, но и лично се включи в подготовката в лицето на нашия управител г-жа Ева Борисова.

За професионалната подготовка на бъдещите алпинисти бе ангажирана Школата по катерене и алпинизъм “Вертикален свят”. Ентусиастите от екипа на Салвис Фарма усъвършенстваха своите планинарски и катерачески умения, като в периода 2015-2016 г. тренираха по едни от най-предизвикателните планински маршрути в България и покориха първенците връх Мусала (2 925 м) в Рила и връх Вихрен (2 914 м) в Пирин. Покорихме и Олимп – най-високата планина в Гърция (2 917 м).

В тези маршрути се включваха много наши служители и така мечтата заживя в сърцата на целия екип.

Заветното изкачване на връх Монблан (4 808 мнад морското равнище) започна на 31 август2016 г. от италианското курортно селище Breuil Cervinia с аклиматизационно изкачване на връх Брайтхорн (4 164 м). Тук нашите колеги Георги Низамов, Стефан Денизов, Васил Василев, Чавдар Благоев и Любослав Стоянов, заедно с нашия управител г-жа Ева Борисова, се възхитиха на живописната гледка на връх Матерхорн – най-разпознаваемия връх в Алпите, и преживяха своята първа „разходка“ по повърхността на истински глетчер.

На 1 септември нашите смели алпинисти се установиха в курортното градче Шамони в подножието на връх Монблан, което ги впечатли с уникалната си алпийска атмосфера, украсите с цветя и малките китни хотелчета. Планинарите използваха деня за почивка, за да изкачат с кабинков лифт един от емблематичните върхове в района – Егюй дю Миди (3 842 м), откъдето се открива близка гледка към целия масив на връх Монблан, а също и към долината на Шамони.

На 2 септември групата се изкачи до хижа Гуте (3 817 м) – мястото за нощувка преди щурмуването на Монблан. Изкачването започна с лифт-гондола и със зъбчата железница. Последва 3-часов пешеходен преход до хижа Тет Руз (3 167 м), почивка за обяд и нов тричасов преход до крайната цел. 

На 3 септември ентусиазираните алпинисти потеглиха в 5 часа сутринта, добре екипирани с въжета, каски, пикели и котки. Изкачиха склоновете на връх Гуте, спуснаха се към седловината Col du Dome и изгревът ги завари на заслон Вало, откъдето започна финалното тричасово изкачване.  

Знаменателният момент настъпи в 9.40 часа сутринта на 3 септември – знамето на Салвис Фарма се развя до българското знаме на билото на връх Монблан.

Това поредно постижение затвърди нашата убеденост, че рецептата за покоряването както на планинските, така и на житейските и бизнес върховете, съдържа целенасоченост, постоянство и отдаденост.